Odpowiedz 
desire C wgranie języka pl
Autor Wiadomość
31-08-2012, 09:14
Post: #1
Full User
Offline
Mateuszek


Nagrody:

desire C wgranie języka pl
Urządzenie z Androidem:
Android


Witam ponownie!
Na wstępie udało mi sie rozblokowac bootloader w w/w telefonie za pośrednictwem htcdev, w bootloaderze widnieje napis "unlocked" jednak ciągle jest s-on.
Udało mi sie załatwić ruu wwe jednak o niższej wersji niż ta w telefonie.
Teraz szybkie pytania do ekspertów: czy gdybym spróbował zainstalować to ruu czy spowoduje to problem z telefonem?
Wiem że najbezpieczniej byłoby wrzucić obraz zip na kartę i odpalic CWM jednak takowego obrazu nie posiadam. Zatem czy znacie inne strony niż shipped roms, gdzie są romy w formacie zip lub czy da sie z ruu w formacie exe zrobić zip'a ?
Wiem że dla niektórych te pytania wydadzą sie banalne, ja nie jestem pewny na 100 procent więc wolę zasięgnac rady ekspertów.
Z wyrazami szacunku
Mateusz.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post
31-08-2012, 22:40
Post: #2
Full User
Offline
miciugo


Wyróżnienia:

RE: desire C wgranie języka pl
Nie zainstalujesz RUU w niższej wersji niż na fonie; ROMy oficjalne sprawdzają jaka wersja jest na fonie, i jeśli jest nowsza, instalka się zamyka.

İmage
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post
01-09-2012, 07:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-2012 13:50 przez Mateuszek. )
Post: #3
Full User
Offline
Mateuszek


Wyróżnienia:

Odp: desire C wgranie języka pl
Racja, pozostaje mi w takim razie CWM i obraz zip, którego nigdzie w sieci nie udało sie znaleźć.
Chyba że da sie jakoś "rozpakowac" to ruu co mam na kompie i zrobić z tego zip'a , wrzucić na kartę ,full wipe i jazda. Tylko czy da sie z exe zrobić paczkę do flaszowania w formacie zip oto jest pytanieSmile
Edit:
Wyczytalem jak to zrobić tzn jak wydobyć rom z pliku exe , dziś lub jutro popróbuje i napisze co z tego wyszło w formie skróconego poradnikaSmile
Pozdrawiam

Wysyłane z mojego HTC Desire HD A9191 za pomocą Tapatalk 2

Nokia 7610 ->SE k750-> Nokia n95 -> Nokia n97 -> Samsung i900 -> HTC DESIRE HD -> Samsung i9100 Galaxy s2
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post
06-09-2012, 10:14
Post: #4
Full User
Offline
Mateuszek


Wyróżnienia:

Odp: desire C wgranie języka pl
Edit:
Misja w połowie zakończona sukcesem.
Zainstalowałem slimsense v1.0, język polski jest, bootloader odblokowany przez htcdev, wgrane CWM oraz zdjęty simlock(kodem).
Teraz chciałem wgrac oryginalny soft wwe 1.45 i zaczęły sie problemy.
Na xda wyczytalem że wgranie odpowiedniego ruu po slimsense rozwiązuje problem, niestety tu jest inny przypadek. Wiem że ruu sprawdzi sobie CID przed instalacja, jako że tel jest z orange uk ,wgranie europejskiego ruu to spore wyzwanie.
Prośba zatem do specjalistów: jak to obejść? Próbowałem zmienić CID przez fastboot i nic. Macie jakieś sugestie jak zrobić supercid na tym telefonie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi

Wysyłane z mojego HTC Desire HD A9191 za pomocą Tapatalk 2

Nokia 7610 ->SE k750-> Nokia n95 -> Nokia n97 -> Samsung i900 -> HTC DESIRE HD -> Samsung i9100 Galaxy s2
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post
06-09-2012, 12:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2012 13:16 przez miciugo. )
Post: #5
Full User
Offline
miciugo


Wyróżnienia:

RE: desire C wgranie języka pl
Spróbuj może zmienić CID poprzez Ultimate Multi Tool 2.5.0 (w Operations -> S-OFF/Super CID/SIM Unlock), tak jak w tych opisach; http://www.androidrecenzje.pl/desire-hd-...blokowanie oraz http://www.androidrecenzje.pl/htc-desire...abrycznego - wprawdzie to opis na ADHD, ale ja tak zmieniłem CID także na innych HTC.

İmage
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post
10-09-2012, 10:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-09-2012 11:21 przez Mateuszek. )
Post: #6
Full User
Offline
Mateuszek


Wyróżnienia:

RE: desire C wgranie języka pl
UMT nie idzie. Nie można połączyć się z serwerem w celu pobrania aktualizacji do programu, telefonu nie wykrywa (unknown connected) przez co nie ma możliwości wykonywać jakichkolwiek opreracji...
Jest jakis inny sposób aby wyrobić goldcard na ten telefon niż UMT?
bardzo dziękuję za odpowiedzi!
Quick edit:
Zrobiłem goldcard programem GoldCardTool.
Teraz robie wszystko aby wrócić do stockowego romu wwe.
Na telefonie jest obecnie SLIM SENSE v1
Hbbot 1.28
Wydobyłem rom z pliku exe dla RUU 1.45 (wersja nowsza niż baza Slim Sense), tworzę plik PL01DIAG.zip i wrzucam go na kartę pamięci - recovery - sprawdzanie - hbbot i błąd.
Wie ktoś jak to ogarnąć?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post
11-09-2012, 21:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-09-2012 22:13 przez miciugo. )
Post: #7
Full User
Offline
miciugo


Wyróżnienia:

RE: desire C wgranie języka pl
W pliku PL01DIAG.zip oprócz hboot.iso, powinien jeszcze być plik android-info.txt z informacjami co ma zrobić bootloader.
W pliku PB99IMG.zip do mojego ADHD android-info.txt ma wpisane;

Spoiler(Pokaż)
modelid: PB9920000
cidnum: HTC__032
cidnum: HTC__102
cidnum: HTC__405
cidnum: HTC__E11
cidnum: HTC__Y13
cidnum: HTC__001
cidnum: HTC__N34
cidnum: HTC__304
cidnum: HTC__506
cidnum: HTC__C24
cidnum: HTC__F08
cidnum: HTC__H10
cidnum: HTC__G09
cidnum: HTC__B25
cidnum: HTC__A07
cidnum: HTC__M27
cidnum: HTC__J15
cidnum: HTC__023
cidnum: HTC__203
cidnum: HTC__016
cidnum: HTC__621
cidnum: HTC__622
cidnum: HTC__044
cidnum: HTC__247
cidnum: HTC__E41
cidnum: GOOGL001
cidnum: T-MOB010
cidnum: T-MOB101
cidnum: T-MOB102
cidnum: T-MOB003
cidnum: T-MOB004
cidnum: T-MOB005
cidnum: T-MOB006
cidnum: T-MOB007
cidnum: T-MOB008
cidnum: T-MOB009
cidnum: T-MOB011
cidnum: VODAP001
cidnum: VODAP102
cidnum: VODAP405
cidnum: VODAP203
cidnum: VODAP304
cidnum: VODAPE17
cidnum: VODAP019
cidnum: VODAP006
cidnum: VODAPD18
cidnum: VODAP015
cidnum: VODAP110
cidnum: VODAP212
cidnum: VODAP416
cidnum: VODAP021
cidnum: VODAP022
cidnum: VODAP120
cidnum: VODAP024
cidnum: VODAPM27
cidnum: ORANG202
cidnum: ORANG001
cidnum: ORANG309
cidnum: ORANG012
cidnum: ORANG008
cidnum: ORANG203
cidnum: ORANG104
cidnum: ORANG006
cidnum: TELEF301
cidnum: TELUS001
cidnum: DOCOM801
cidnum: CWS__001
cidnum: BSTAR301
cidnum: BSTAR502
cidnum: TIM__401
cidnum: H3G__402
cidnum: OPTUS001
cidnum: HUTCH001
cidnum: SMCVD001
cidnum: CHT__601
cidnum: ROGER001
cidnum: DOPOD701
cidnum: HTC__037
cidnum: HTC__038
cidnum: FASTW401
cidnum: O2___102
cidnum: VODAP026
mainver: 2.29.405.5
hbootpreupdate:12
DelCache: 1

a zip z CWM do mojego ADHD ma taki android-info.txt:

Spoiler(Pokaż)
modelid: PC4910000
cidnum: HTC__001
cidnum: HTC__E11
cidnum: HTC__N34
cidnum: HTC__203
cidnum: HTC__102
cidnum: HTC__405
cidnum: HTC__Y13
cidnum: HTC__A07
cidnum: HTC__304
cidnum: HTC__032
mainver: 2.22.405.1
hbootpreupdate:12
DelCache: 1

A pliki zip z ROMem, mają jeszcze katalog META-INF z danymi.

A nie lepiej zmienić CID i odpalić ten RUU z kompa?

İmage
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post
12-09-2012, 07:18
Post: #8
Full User
Offline
Mateuszek


Wyróżnienia:

Odp: desire C wgranie języka pl
Oczywiście że lepiej i przyznaje Ci rację, jednak nie w tym przypadku.
Sytuacja w skrócie:
Na telefonie jest wgrany rom slimsense, a ruu ma opcję aktualizacji a nie reinstalacji. Opcja jest taka: wydobyć rom.zip z pliku instalatora ruu,zmienić nazwe,wrzucić na kartę i jazda... Niestety problem jest z CIDem właśnie. Każdy rom wwe (asia,euro i inne) rozpoznaje tylko nie brandowane CIDy. Próbowałem zmienić CID na wiele sposóbow,bezskutecznie. Zrobiłem więc goldcard i mimo tego nie chce sie instalować.
Rozwiązaniem byłoby wsiąść oryginał romu i przerobić go na paczkę zip dla CWM. I tu mam największy problem, bo nie wiem jak to ugryzc. Przeczytałem wszystko co google ma do zaoferowania jednak nie znalazłem żadnej odpowiedzi.
Chyba że jest sposób na superCID dla tego telefonu?


Wysyłane z mojego HTC Desire HD A9191 za pomocą Tapatalk 2

Nokia 7610 ->SE k750-> Nokia n95 -> Nokia n97 -> Samsung i900 -> HTC DESIRE HD -> Samsung i9100 Galaxy s2
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post
12-09-2012, 14:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-09-2012 14:29 przez miciugo. Powód: Brak )
Post: #9
Full User
Offline
miciugo


Wyróżnienia:

RE: desire C wgranie języka pl
A czy próbowałeś odpalić ten RUU na kompie i sflaszować nim fona? Skoro masz slimsense to prawdopodobnie także zmienił ci się i CID na 1111111, i RUU go nie rozpozna więc się zainstaluje z automatu. Oczywiście odpalasz RUU jako administrator, a wcześniej wyłączasz antywira i zaporę. A jeszcze wcześniej zainstaluj na kompie android SDK.

İmage
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post
12-09-2012, 15:28
Post: #10
Full User
Offline
Mateuszek


Wyróżnienia:

Odp: desire C wgranie języka pl
Przerabialem to, ruu wywali błąd i po nim komunikat aby użyć właściwego pakietu narzędziowego.
SDK i reszta jest zainstalowana, tu nie ma problemu. Myślałem o zrobieniu zip'a w sposób zrozumiały dla CWM lub edytowaniw obecnej paczki dla recovery i dodanie do pliku info o CIDzie z orange jednak przy próbie edycji jest błąd,że archiwum uszkodzone...

Wysyłane z mojego HTC Desire HD A9191 za pomocą Tapatalk 2

Nokia 7610 ->SE k750-> Nokia n95 -> Nokia n97 -> Samsung i900 -> HTC DESIRE HD -> Samsung i9100 Galaxy s2
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


[-]
Udostępniaj treści z tego wątku (Dostępne przyciski)
Facebook Twitter Google+ Wyślij maila

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Desire C (htc golf) - czy jest sposób na darmowe zdjęcie simlocka Mateuszek 2 1,303 30-08-2012 14:02
Ostatni post: Mateuszek
  Desire HD powrót do orginalnego oprogramowania oraz przywrócenie OTA Mateuszek 4 1,175 17-05-2012 08:52
Ostatni post: Mateuszek
  Dodanie polskiego języka zbisz41 3 1,493 09-09-2011 19:00
Ostatni post: zbisz41


Wersja mobilnaWróć do góryWróć do forów