Dziwny jest ten świat ....a jeszcze dziwniejsze te forum Wink

Wątek zamknięty 
 długosć smsa 35znaków - HELP!!!
Autor Wiadomość
14-01-2013, 23:22,
Post: #1
Full User
Offline
insect83


Nagrody:

długosć smsa 35znaków - HELP!!!
Urządzenie z Androidem:
Android


Witam,
Posiadam Htc HD2 z androidem 2.3 problem jest z długością smsów (licznik mi pokazuje że na jednego smsa przypada 35znaków) to jakiś obłęd normalnie bez polskich liter powinno być 180?? może mi ktoś podpowie co z tym zrobić? chciałbym aby przy wpisywaniu pojawiały się polskie litery a wysyłane było bez "ogonków", da się tak zrobic?? ogólnie mało piszę smsów ale akurat ostatnio zdarza mi się pisać po 20 dziennie, do wpisywania używam TouchPal Input v5 HELP!!
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+
15-01-2013, 00:10,
Post: #2
Ekspert
Tłumacz
VIP
Offline


Wyróżnienia:

RE: długosć smsa 35znaków - HELP!!!
Kolego a sprawdź czy w tych 35 znakowych smsach nie napisałeś literek typu: ć,ź,ś ,ą ,ę itd...
Moje smartphony: Samsung Omnia i900, Samsung Omnia i8000, HTC HD2 , Sony Ericsson Xperia X10, LG Swift Black , HTC HD7, HTC Sensation, Samsung Galaxy SII, HTC TITAN , Galaxy Nexus , HTC ONE X, Xperia Z, Samsung ATIV S, NOKIA LUMIA 925, LG G2, HTC 8X, LUMIA 925, LUMIA 930, MEIZU MX4 --------------- LG G2 GOLD SE!                        



İmage



Znajdź wszystkie posty użytkownika
+
15-01-2013, 09:32,
Post: #3
Full User
Offline
Dominik916


Wyróżnienia:

Odp: RE: długosć smsa 35znaków - HELP!!!
(14-01-2013, 23:22)insect83 napisał(a): Nie widoczne dla niezalogowanych.
Zarejestruj się.
W niektórych systemach android (ale chyba głównie w custom romach) w opcjach sms idzie zaznaczyć żeby wysyłał bez polskich znaków (używaj unicode tak się chyba ta opcja nazywała). Jak tego nie masz możesz skorzystać z go sms pro, tam idzie ustawić żeby obciął ogonki :-)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+
15-01-2013, 14:09,
Post: #4
Full User
Offline
insect83


Wyróżnienia:

RE: Odp: długosć smsa 35znaków - HELP!!!
(15-01-2013, 09:32)Dominik916 napisał(a): Nie widoczne dla niezalogowanych.
Zarejestruj się.

chciałbym tak zrobić aby użyć alfabetu gsm do wysyłania smsów, natomiast nie chciał bym uczyć słownika liter bez polskich znaków. Najlepiej jakby można było pisać tak jak się to powinno pisać a wysyłać bez "ogonków" nie chce instalować nakładek sms na system (jak będę musiał to to zrobię) ale jeśli ktoś wie gdzie ta opcja zmiany jest ??? przypominam HTC HD2 android 2.3 (modyfikowany) HELP!!
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+
15-01-2013, 14:12,
Post: #5
Ekspert
Ekipa
Offline
kwapol


Wyróżnienia:

RE: długosć smsa 35znaków - HELP!!!
Zainstaluj sobie jakąś klawiaturę która obsługuje słownik polski bez polskich znaków. Np swype który obcina ogonki.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
+
18-01-2013, 14:50,
Post: #6
Full User
Offline
insect83


Wyróżnienia:

RE: długosć smsa 35znaków - HELP!!!
Zainstalowany najnowszy SWYPE Beta długość smsa w tym przypadku to 66 znaków nie ma opcji usuwania ogonków lub opcji użycia alfabetu GSM HELP! co zrobić aby można było pisać smsy "normalnie" z użyciem słownika Polskiego z ogonkami (ą ę ć ź ż ł ó ń..) a przy tym długość smsa wynosiła 180znaków. Chodzi mi o to abym mógł wprowadzać tekst normalnie po Polsku z polskim słownikiem i sugerowanymi wyrazami, a długość sms wynosiła 180 znaków. na windows phone 6.5 była taka opcja. (pisze normalnie - wysyła bez Polskich znaków) a tu nie widzę! HELP!
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+
18-01-2013, 16:47,
Post: #7
Zasłużeni seniorzy
Ekspert
ROM Cooker
Offline


Wyróżnienia:

Odp: długosć smsa 35znaków - HELP!!!
Czy Ty nadrabiasz ilość znaków w postach bo nie możesz wysłać ich w sms? Po raz któryś w tym temacie piszesz to samo... Zakrawa to na spam

A czy chociaż sprawdziłeś opcje w programie do wiadomosci? Teraz z telefonu nie sprawdzę w jakim dziale piszesz (jaka marka telefonu) i jeśli to htc to nie wiem czy jest ten sam program, ale w samsungu jest jakiego słownika ma używać, czy:
unicode-powoduje stratę ilości znaków
Alfabet gsm-to powinno być dobre

Poza tym, sprawdziłbyś jeszcze, czy może jest tak ze masz liczona ilość znaków w unicode ale wysyłane de facto juz normalnie

Geas dh'oine dice aen Tapatalk GT-9100
İmage
Omnia i8000: ROM: Angelus JH1 V1.2 RadioROM: Phone_I8000XXJJ1
Omnia i900: ROM: Angelus_V2.2 RadioROM: PUJA1
=============================
Mój ROM Omnia i8000: Nie widoczne dla niezalogowanych.
Mój ROM Omnia i900: Nie widoczne dla niezalogowanych.
İmage

WARNING!!
Treści i poglądy zawarte w poście, przedstawiają moją opinię na dany temat w chwili pisania postu. Zastrzegam sobie prawo, do zmiany opinii bez podawania jakichkolwiek przyczyn czy tłumaczenia się komukolwiek.

Pomogłem? nie bądź hav'caaren - daj plusa
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
+
21-01-2013, 14:45,
Post: #8
Full User
Offline
insect83


Wyróżnienia:

RE: Odp: długosć smsa 35znaków - HELP!!!
(18-01-2013, 16:47)Angelus napisał(a): Nie widoczne dla niezalogowanych.
Zarejestruj się.

Jak przeczytasz od początku ze zrozumieniem to się dowiesz że chodzi o HTC HD2 z nie brandowanym androidem 2.3 i standardowym programem do wysyłania wiadomości,(kolejny raz napisałem to samo), nikt mi nie jest w stanie udzielić trafnej wskazówki a znajdzie się jeden taki co komentuje nie na temat.

Sprawdziłem ustawienia, nie ma tam nic takiego jak unicode, gsm natomiast jest dużo innych głupich funkcji. chyba najlepiej będzie zainstalować jakis inny program do wysyłania smsów, jeszcze tak jak mówisz sprawdzę czy faktycznie wysyła kilka smsów czy tylko tak licznik pokazuje.
Problem rozwiązany, zainstalowałem GO SMS klawiatura dowolna, słownik Polski (ąęł... itd) ilośc znaków 160/1 Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+
Wątek zamknięty 


[-]
Udostępniaj treści z tego wątku (Dostępne przyciski)
Facebook Twitter Google+ Wyślij maila


Wróć do góry