Dziwny jest ten świat ....a jeszcze dziwniejsze te forum Wink

Ustawienia GPS w Automapie - Jak wyeliminować problem z łapaniem fixa
Autor Wiadomość
22-04-2009, 17:43, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2010, 22:19 przez rbl. )
Post: #1
Full User
Offline
san3


Wyróżnienia:

Ustawienia GPS w Automapie - Jak wyeliminować problem z łapaniem fixa
witam,
mam w omni ustawiony na com3 i dziala, czy to ma jakies znaczenie?
Pozdr.
i900 16gb sahj5
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post
22-04-2009, 17:47,
Post: #2
Zasłużeni seniorzy
VIP
Offline
agkom


Wyróżnienia:

Re: Ustawienia GPS w AM 5.3 i 5,5
san3 napisał(a):Nie widoczne dla niezalogowanych.
Zarejestruj się.

Jeżeli działa na com3 to tak zostaw , niektóre omnie , zależnie od romu mają takie ustawienia
Omnia 16Gb +8Gb SAHJ3/PUJA1
İmage
İmage
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post
22-04-2009, 18:40,
Post: #3
Full User
Offline
Gregory


Wyróżnienia:

Re: Ustawienia GPS w AM 5.3 i 5,5
Dokładnie tak mam ustawioną Omnie+Automapą jak w 1 poście. Niby działa, ale bardzo często zdarza się że np. pokazuje mi że jadę po jeziorze które jest 10km odemnie. Ostatnio auto mapa pokazywała mi że jadę jakieś 50m po prawej stronie od głównej trasy ( mimo że jechałem główną trasą) i przy każdej bocznej drodze "próbowała" skierować mnie na główna trase. Napisałem z tym problemem do pomocy technicznej Auto mapy a o to odpowiedz -
"Witamy,
sugerujemy zaaktualizowac dane Xtra w urzadeniu.

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
AutoMapa (pd)"

Mój rom SAHJ3 - Auto mapa 5.5.1 (org)


Edit.
Zaktualizowałem dane Xtra w Omni.
Na dniach będę miał okazje przetestować mapę ( 1100km ), jak pomogło to dam znać.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post
23-04-2009, 10:26,
Post: #4
Zasłużeni seniorzy
VIP
Offline
agkom


Wyróżnienia:

Re: Ustawienia GPS w AM 5.3 i 5,5
AutoMapa i niedokładność wskazywania pozycji , wskaźnik pojazdu obok drogi w odległości kilku a nawet kilkunastu metrów. Jaka jest tego przyczyna ?

Cytat:Nie widoczne dla niezalogowanych.
Zarejestruj się.


Aby zniwelować błędnie pokazywaną pozycje ,można zmienić ustawienie szybkości i dokładności odczytu sygnału GPS Menu-ustawienia-gps- zakładka2 , kompensuj opóźnienie sygnału i ignoruj odchylenie
oraz zakładka3 - częstotliwość odczytu portu.

Te ustawienia skonfigurować należy według własnego uznania , tzn doświadczalnie, mniejsze wartości - wieksza dokładność

Według mnie jest to feler AM , i mimo kolejnych aktualizacji nadal wystepuje ten problem
Omnia 16Gb +8Gb SAHJ3/PUJA1
İmage
İmage
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post
23-04-2009, 11:24,
Post: #5
Full User
Offline
Gregory


Wyróżnienia:

Re: Ustawienia GPS w AM 5.3 i 5,5
ja dobrze wiem na czym polega "kompensuj opóźienie sygnału i ignoruj odchylenie " ale uwierz mi, jak jedziesz 50km prosto obok głównej trasy to nie jest "kompensuj opóźnienie sygnału i ignoruj odchylenie ".
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post
23-04-2009, 12:48,
Post: #6
Zasłużeni seniorzy
VIP
Offline
agkom


Wyróżnienia:

Re: Ustawienia GPS w AM 5.3 i 5,5
Gregory napisał(a):Nie widoczne dla niezalogowanych.
Zarejestruj się.
Już z tej odpowiedzi suportu AM wynika ,że nie potrafią sobie z tym poradzić , tłumacząc to na swój sposób. A problem wzrósł od czasu gdy AM stosuje mapy innego dostawcy .Na dowód tego jest wprowadzanie punktu podczas jazdy lub nawet przy zatrzymanym samochodzie i sprawdzenie lokalizacji na mapach innych producentów , wtedy widać jak niedokładne są mapy stosowane przez AM.


A co do xtra to nie można się w żadnym wypadku zgodzić z tym ,że aktualizacja Xtra ma jakikolwiek wpływ na dokładność nawigacji .
Aktualizacja Xtra ma na celu poinformowanie odbiornika GPS o aktualnych pozycjach satelit i w związku z tym przyspieszenia łapania fixa .
Ty otrzymałeś swoją odpowiedź a ja swoją . Jeden problem dwie różne odpowiedzi.
Odpowiedź jaką ja oraz wielu innych otrzymało jest nawet widoczna na stronach pomocy technicznej
http://automapa.pl/?PEI=38149&article_id=48085
Omnia 16Gb +8Gb SAHJ3/PUJA1
İmage
İmage
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post
26-04-2009, 20:17,
Post: #7
Full User
Offline
Gregory


Wyróżnienia:

Re: Ustawienia GPS w AM 5.3 i 5,5
dzisiaj zrobiłem króciutka trasę (160km), mapa działała bez problemu. Nie pokazywała mi żadnych głupot. Po aktualizacji danych Xtra fixa łapł średnio 5-15 sek /25-30 przy 100km/h. Przed aktualizacją fixa łapałem bardzo długo (średnio 3-5 min na postoju). Zauważyłem również że łapł kilka satelit "na zielono" a wcześniej łapałem kilka ledwie na "żółto". W moim przypadku aktualizacja danych Xtra bardzo pomogła.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post
16-05-2009, 13:04,
Post: #8
Full User
Offline
mclarenf1


Wyróżnienia:

RE: Ustawienia GPS w AM 5.3 i 5,5
Witam
Mam problem z AM 5,5,1 mianowicie taki że nie ginie mi pasek start po włączeniu AM i pasek klawiatury wskutek tego nie mam przycisków w AM jak macie pomysł to pomóżcie wygląda jak zamała rozdzielczość
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post
16-05-2009, 13:52,
Post: #9
Ekspert
Ekipa
Offline
kwapol


Wyróżnienia:

RE: Ustawienia GPS w AM 5.3 i 5,5
masz zla witamine. zmien na ta ktora jest w moim temacie o AM 5.5 jest prawidlowa
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post
16-05-2009, 15:37,
Post: #10
Zasłużeni seniorzy
VIP
Offline
agkom


Wyróżnienia:

RE: Ustawienia GPS w AM 5.3 i 5,5
(16-05-2009, 13:52)kwapol napisał(a): Nie widoczne dla niezalogowanych.
Zarejestruj się.

Musisz sie uzbroić w cierpliwość , 10 dni na forum i 5 wartościowych postów i uzyskasz dostęp
Omnia 16Gb +8Gb SAHJ3/PUJA1
İmage
İmage
Znajdź wszystkie posty użytkownika
+ Odpowiedz cytując ten post


[-]
Udostępniaj treści z tego wątku (Dostępne przyciski)
Facebook Twitter Google+ Wyślij maila

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
   Jak wyłączyć auto obracanie w automapie 6.7? neopoll 1 1,412 10-06-2011, 18:14
Ostatni post: dymekxxl
  Wysokość w AutoMapie Komandorre 3 1,050 14-04-2011, 23:07
Ostatni post: dymekxxl
  Ustawienia GPS w Automapie -Jak wyeliminować problem z łapaniem fixa w AM wersja 6.XX Nitro 0 5,321 26-08-2010, 14:31
Ostatni post: Nitro
  Ustawienia GPS w Automapie -Jak wyeliminować problem z łapaniem fixa w AM agkom 2 17,041 25-08-2010, 16:08
Ostatni post: Nitro
  Odbieranie połączeń przy uruchomionej Automapie Foorio 2 1,508 19-01-2010, 14:22
Ostatni post: agkom


Wróć do góry