|
NOKIA N97 vs SAMSUNG OMNIA HD
|
| Autor |
Wiadomość |

ziolopex1
Liczba postów: 0
Reputacja: 0
Telefon: i900 Omnia
RadioROM: b
ROM: a
|
|
NOKIA N97 vs SAMSUNG OMNIA HD
Nie wiem czy dobry temat, ale sprzedaję swoją Omnie i chciałbym zakupić coś lepszego chodzi o tel używany, najbardziej zależy mi na WiFi i Nawigacji, który z nich bardziej byście mi polecali i dlaczego Nokie N97 czy Samsunga Omnie HD?
|
|
|
|
Googel
Reklamodawca
|
|
| 28-04-2009 10:12 |
|
zbisz41
Liczba postów: 439
Reputacja: 393
RadioROM: i900 PUJA1
ROM: 23017 WallE 01 E2 Lt+D3KL
|
RE: NOKIA N97 vs SAMSUNG OMNIA HD
Jeśli chodzi ci o nawigacje dobrze działającą czyli AM lub podobne to polecam jednak zakup telefonu z systemem WM .WiFi działa w większości telefonów podobnie.
I tu poleciłbym ci omnie2 i8000
|
"Wszystko jest trudne nim stanie sie proste"
Lepiej głupio zapytać niż mądrze telefon uwalić
Omnia 8Gb +2Gb
PDA: 23017 WallE 01 E2 Lite+D3KL
TELEFON: i900 PUJA1
WM 6.5
|
|

Wall-E
Liczba postów: 2,417
Reputacja: 1946
Telefon: Omnia II
RadioROM: JF1
ROM: WallE JG5 Lite+ v1.0.0
|
(30-07-2010 16:07)ziolopex1 napisał(a): najbardziej zależy mi na WiFi i Nawigacji
Biorąc pod uwagę te konkretne Twoje wymagania można Ci udzielić tylko jednej odpowiedzi: Każde urządzenie będzie dla Ciebie dobre. Praktycznie każde urządzenie z tzw. średniej półki, posiada moduł GPS oraz programy nawigacyjne renomowanych producentów (włączając w to nawet iPhone'a od wersji 3G/GS). O systemach "normalnych" typu WM, Android czy Symbian nawet nie ma co wspominać bo to oczywista oczywistość, a dla systemów niszowych typu np. Bada czy "własnych systemów producentów" pozostaje sieciowe GoogleMaps...
Ze swoimi wymaganiami masz duży asortyment urządzeń do wyboru.
A już jadąc hardkorowo, można powiedzieć, że zestaw typu: jakiś marny telefon + dobrej klasy urządzenie nawigacyjne też w 100% spełni Twoje oczekiwania... a o ile będzie tańsze niż wypasione pda...
No i tyle żartów... Teraz na poważnie.
To, co napisałem wyżej to wcale nie jest tak do końca żart. Jeśli kierujesz się TYLKO możliwością używania programów nawigacyjnych to bzdurą jest inwestowanie pieniędzy w urządzenie, dla którego ta konkretnie funkcja jest tylko ułamkiem jego możliwości i zastosowań.
PDA mają generalnie inne przeznaczenie niż tylko umożliwienie Ci używania AM, Garmina, iGo czy TomToma. IMO, kupując PDA z przeznaczeniem jako użądzenie nawigacyjne jest wyrzuceniem pieniędzy w błoto. Za 1/2 lub 1/3 tej sumy kupisz wypasioną nawigację, która lepiej spełni Twoje oczekiwania.
|
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2010 17:21 przez Wall-E.)
| Głosy na post: |
|
|

Nitro
Liczba postów: 612
Reputacja: 390
RadioROM: VHH6
ROM: Nitrorom Q2 LITE
|
|

strykul
Liczba postów: 69
Reputacja: 24
Telefon: Omnia Lite
RadioROM: XXJB2
ROM: XXJC2 HEX v1 BETA - 6.5.5
|
|
A ja myślę, że Nokia będzie ciekawszym rozwiązaniem... choćby ze względu na to, że mapy Ovi Maps są za darmo i powiem wam, że taka nawigacja na 5800 powala szybkością łapania fixa. Oczywiście tylko, jeśli mówisz pomiędzy N97 a OHD... bo jeżeli bierzesz pod uwagę inne opcje, to powiem Blackberry 9520 Storm 2 ...
Co do naszego poddziału OHD to za wiele tam niestety nie ma (bo już bym starszemu na Nokie wrzucił)
|
Siemens M35(padła bateria)=>
Sony Ericsson T230(padł moduł zasilania)=>
Nokia 3310(żyje!)=>
Sony Ericsson K300i(padła bateria i joistick)=>
Sagem My501x(mama rozbiła wyświetlacz xD)( )=>
Nokia 6610(żyje!)=>
Nokia 9300(padł akcelerator grafiki, żyje!, ale w 256 kolorach)=>
Nokia E50(żyje!, czasami pada podświetlanie)=>
Sony Ericsson W715(zhandlowany, prawdopodobnie żyje)=>
Omnia Lite(jeszcze żyje!)=======>
? (Być może, Android, albo któryś z HTC VGA)
|
|

ziolopex1
Liczba postów: 0
Reputacja: 0
RadioROM: b
ROM: a
|
|
No dobra a z tych 2 co wybrałem który byście bardziej polecili np dla siebie jak byście mieli do wyboru
|
|
|
|

Vicious
Liczba postów: 156
Reputacja: 267
RadioROM: PUJA1
ROM: SAID2/23563 by ryrzy
|
Zależy na czym bardziej Ci zależy. OviMaps zadziała też na Omni HD (znajomy z niej korzysta). N97 ma klawiaturę QWERTY (swego czasu nazywano go rozwiniętą wersją E90 - komunikatora). Natomiast O HD posiada ekran pojemnościowy (czuć pod palcem różnicę) AMOLEDowy (lepiej widać w słońcu) i większy o 0,2 cala. N97 ma słabszy procek (ARM 11 434 MHz) O HD mocniejszy (ARM Cortex-A8 600 MHz) i posiada akcelerator grafiki. O HD ma dostęp do sieci już 7,2 Mbit kiedy N97 to nadal "słabe" 3,6 Mbit  . Aparat mocniejszy ma O HD (8mpx do 5mpx N97) oraz możliwość kręcenia filmów w HD (jakość nieziemska). Sam bawiłem się tylko O HD (N97 nie miałem w rękach) ale szczerze z tych dwóch chyba bym wziął N97 (ze względu na klawiaturę - w O HD brakuje klawiszy), choć w samych parametrach O HD bije na głowę Nokię. System ten sam, więc i aplikacje te same ruszą ( do nawigacji jeszcze np. TomTom). Zależy od upodobań.
|
|
|
|